Skip to main content
Design

Τι είναι τα PNG αρχεία;

By 7 Μαρτίου, 202315 Φεβρουαρίου, 2024No Comments
Τι είναι τα PNG αρχεία;

PNG αρχεία τι είναι και ποιά είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα τους

Το PNG σημαίνει Portable Network Graphics, ένας τύπος αρχείου εικόνας που χρησιμοποιείται συνήθως για γραφικά στον ιστό και ψηφιακές εικόνες. Τα αρχεία PNG είναι παρόμοια με τα αρχεία JPEG. Υποστηρίζουν εικόνες υψηλής ποιότητας με σχετικά μικρό μέγεθος αρχείου, και έχουν μερικά ξεχωριστά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα JPEG αρχεία.

Η χρήση τους τα καθιστά συμβατά σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές και προσφέρουν μικρότερους χρόνους φόρτωσης στις ιστοσελίδες.
Έτσι, τα αρχεία PNG έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα αρχεία προβολής εικόνων στο διαδίκτυο.

Πλεονεκτήματα PNG αρχείων

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των αρχείων PNG είναι ότι μπορούν να υποστηρίξουν διάφανο φόντο, και βοηθάει στη δημιουργία γραφικών που τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο.

Τα αρχεία PNG υποστηρίζουν μεγάλη χρωματική απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του 24-bit RGB και 32-bit RGBA χρωματικό βάθος, και τα καθιστά κατάλληλα για την εμφάνιση εικόνων με ζωντανά και πλούσια χρώματα.

Συμπίεση “Lossless Compression”

Τα αρχεία PNG υποστηρίζουν συμπίεση που δεν επηρεάζει η ποιότητα εικόνας κατά τη συμπίεση του αρχείου. Αυτό τα καθιστά καλή επιλογή για εικόνες που απαιτούν υψηλή ποιότητα, όπως λογότυπα, εικονίδια και άλλα γραφικά που χρειάζονται να εμφανιστούν καθαρά σε μία ιστοσελίδα αλλά ταυτόχρονα και γρήγορα.

Μια εικόνα PNG μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, όπως προγράμματα σχεδίασης γραφικών σαν το Adobe Photoshop, Illustrator και GIMP, καθώς και online επεξεργαστές εικόνας και εργαλεία μετατροπής.

Μπορούν εύκολα να κοινοποιηθούν και να εμφανιστούν σε διάφορες συσκευές, υπολογιστές, smartphones και πλατφόρμες.
Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα αρχείο PNG χρησιμοποιώντας λογισμικό μετατροπής όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ή ένα δωρεάν online εργαλείο μετατροπής.

Αρχεία PNG έναντι SVG

Τα αρχεία PNG και SVG είναι και τα δύο τύποι αρχείων εικόνας, αλλά διαφέρουν στη μορφή και τα χαρακτηριστικά τους. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο:

  • Τα αρχεία PNG είναι εικόνες bitmap / raster, που σημαίνει ότι αποτελούνται από ένα σταθερό αριθμό εικονοστοιχείων (pixel) που καθορίζουν την εικόνα. Τα αρχεία SVG είναι διανυσματικές εικόνες, που σημαίνει ότι αποτελούνται από γραμμές και σχήματα που καθορίζονται από μαθηματικές εξισώσεις.
  • Τα αρχεία PNG είναι εικόνες τύπου raster, που σημαίνει ότι έχουν σταθερή ανάλυση και μπορεί να γίνουν pixelated ή θολές όταν αυξηθεί η διάσταση. Τα αρχεία SVG είναι εικόνες τύπου vector, που σημαίνει ότι μπορούν να αυξομειωθούν σε μέγεθος χωρίς να χάσουν την ποιότητα, καθιστώντας τα ιδανικά για λογότυπα, εικονίδια και άλλα γραφικά που πρέπει να εμφανίζονται σε διαφορετικά μεγέθη χωρίς απώλεια στην ποιότητα.
  • Τα αρχεία SVG είναι επεξεργάσιμα σε λογισμικό επεξεργασίας vector, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να τροποποιήσετε και να προσαρμόσετε το σχέδιο χωρίς απώλεια στην ποιότητα. Τα αρχεία PNG δεν είναι εύκολα επεξεργάσιμα, τα pixels και η ανάλυση περιορίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές.
  • Τα αρχεία PNG μπορούν να συμπιεστούν χρησιμοποιώντας loseless compression, αλλά συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου από τα αρχεία SVG. Τα αρχεία SVG είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος επειδή είναι διανυσματικά και μπορούν να συμπιεστούν.

Συνοπτικά, τα αρχεία PNG είναι κατάλληλα για την προβολή εικόνων υψηλής ποιότητας, ενώ τα αρχεία SVG είναι κατάλληλα για τη δημιουργία γραφικών που μπορούν να αλλάξουν ευκολότερα μέγεθος και με δυνατότητα επεξεργασίας. Και οι δύο μορφές αρχείων έχουν τα πλεονεκτήματά τους, και η επιλογή ανάμεσα στις δύο εξαρτάται από τη χρήση και την ενσωμάτωση.

Και οι δύο τύποι αρχείων προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται ένας ψηφιακός δημιουργός και μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε οποιοδήποτε project.

Συμπέρασμα

Τα αρχείo PNG είναι ένα διαδεδομένο αρχείο εικόνας που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αρχείων, όπως η υποστήριξη για διάφανο φόντο / transparent background, πλούσια χρώματα και συμπίεση. Χρησιμοποιείται συνήθως στα γραφικά του διαδικτύου και σε ψηφιακές εικόνες υψηλής ποιότητας όπως λογότυπα και εικονίδια.
Τα αρχεία PNG είναι ευρέως συμβατά και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά για την δημιουργία, επεξεργασία και χρήση των ψηφιακών εικόνων ηλεκτρονικά.

SEO Προώθηση Ιστοσελίδας

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ
ΤΟ SITE ΣΑΣ ΣΤΗ GOOGLE;

Δωρεάν SEO Αναφορά

Pixme by Pixfiniti Creative Lab
Δημιουργούμε μοντέρνα και εμπνευσμένα από τις δικές σας ανάγκες υπηρεσίες σχεδιασμού & brand awareness. Από το σχεδιασμό του λογοτύπου, την κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδας, βρισκόμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα και σας προτείνουμε λύσεις που αποδίδουν.

error: Content is protected